Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Rijke pa, arme pa - ‘De moeite waard als je je kijk op geld wilt ontwikkelen’

Door mijn interesse in hoe mensen hun persoonlijke vrijheid kunnen vergroten, kwam ik uit bij ‘Rijke pa, arme pa’. Ik had het al in 2018 cadeau gekregen van een goede vriend, toen ik met ondernemen begon. Onlangs pas las ik het. 

Danny Mullenders | 30 oktober 2023 | 3-5 minuten leestijd

Na een beetje onderzoek kwam ik erachter dat Rijke pa, arme pa het waarschijnlijk meest bekende en bestverkochte personal finance boek aller tijden is. Kiyosaki schreef het al jaren geleden. Ik las de versie uit 2018, blijkbaar is deze twee keer zo dik als het origineel.

Kiyosaki vertelt in romanvorm hoe je los kan komen van een traditioneel denkpatroon over geld. Vaak worden patronen doorgegeven binnen families, zo schrijft hij, en is het een behoorlijke uitdaging die te doorbreken.

Vanaf zijn vroege jeugd leert Kiosaki van twee pa's. Het betreft een rijke pa (de pa van een vriend) met weinig opleiding die eigen bedrijven heeft, en een arme pa met een PhD die lesgeeft (zijn eigen pa). Spoiler alert: een beetje googelen maakt duidelijk dat zijn ‘rijke pa’ waarschijnlijk niet echt heeft bestaan, al maakt dat het boek en de lessen die er in staan er niet minder nuttig op. De rijke pa laat geld voor zich werken en de arme pa moet steeds maar werken voor geld om alle rekeningen te kunnen betalen.

Wezenlijke lessen

De sleutel is de vaardigheid ontwikkelen om inkomen zo snel mogelijk om te zetten in passief inkomen (uit activa). Laat geld dus voor je werken, is het credo. Lees je diagonaal door het boek, dan bevat het denk ik een aantal wezenlijke lessen om daar te komen.

Ontwikkel je financiële intelligentie

De meest opvallende boodschap is dat alleen jij regie hebt over jezelf. De auteur roept op om je bewust te worden van jouw houding ten opzichte van geld, en er meer over te leren.

Leer je hele leven lang

Laat werk je er niet van weerhouden om je ook te verdiepen in andere zaken. Leer van het werk dat je doet en ga werken in verschillende disciplines en vakgebieden om een bredere kijk op geld te krijgen.

Denk om

Volgens Kiyosaki moet je in elke situatie oplossingen proberen te bedenken en te kijken naar de mogelijkheden, in plaats van je blind te staren op je overtuiging dat iets toch niet lukt of niet kan. Hiermee sluit hij aan bij de Law of Attraction: je krijgt wat je je voorneemt.

Bespaar

Het is belangrijk om te kijken aan welke zaken je je geld uitgeeft. Wanneer je alles uitgeeft wat je verdient, houd je niks over om te investeren en leef je van loonstrook naar loonstrook. Je kan dan niet ontsnappen uit de ratrace, omdat je geen vermogen hebt om op terug te vallen. Zorg daarom dat je een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, en bekijk waar je op kunt besparen. 

Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

Ga op zoek naar manieren om meerdere inkomstenbronnen aan te boren. Steek het geld dat je over hebt en niet direct nodig hebt bijvoorbeeld in aandelen en/of obligaties. Zo vergroot je je passieve inkomen.

Afdronk

Het boek gaat wel heel erg over geld in activa stoppen, en het ontwikkelen van een money mindset, als soort van enig doel in het leven. Nu genieten (in plaats van later vrijheid) vind ik ook belangrijk, je weet maar nooit of je straks nog gezond bent of überhaupt leeft. Een mooie middenweg lijkt mij dat je kijkt van welke luxe je echt geniet en daar geld aan uitgeeft en de rest in activa stopt.

Verder, rijke pa betaalt bij voorkeur geen belasting. Iets bijdragen aan de maatschappij kan ik wel waarderen. Het boek ademt wat mij betreft neo-liberalisme (de wereld zou maakbaar zijn, en je creëert je eigen geluk), daar moet je doorheen prikken om tussen de regels door de nuttige lessen te lezen. Daarnaast nog een praktisch voordeel van dit boek: een aantal geldzaken wordt visuele uitgelegd, zoals het verschil tussen passief en actief, of schuld en aanwinst, dat maakt het boek makkelijker te begrijpen.

Ten slotte, het boek had wel 75% dunner kunnen zijn en alsnog dezelfde boodschap en lessen kunnen bevatten. Best wat stukken kan je overslaan, die bevatten weinig inhoud.

Al met al is Rijke pa, arme pa een nuttig boek voor beginners die hun kijk op geld en vermogen willen ontwikkelen. Al kan je ook via YouTube een samenvatting kijken, als je efficiënt met je tijd om wil gaan.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden