Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Authentiek leiderschap voor vrouwen - ‘Absoluut een aanrader’

Nog een boek vrouwen, is dat wel nodig? Het is de eerste zin van de inleiding van ‘Authentiek leiderschap voor vrouwen’ en deze zet mij direct op scherp. Hardop stel ik mezelf de vraag. Is dat wel nodig? Vol verwachting lees ik door en na de inleiding trek ik dezelfde conclusie. Ja het is echt nodig!

Hendrika Willemse-Vreugdenhil | 6 maart 2024 | 3-4 minuten leestijd

Authentiek leiderschap voor vrouwen is een titel die voor mij een verademing is. Persoonlijk hou ik niet zo van de term vrouwelijk leiderschap die je vaak voorbij ziet komen. Ik geloof niet in vrouwelijk leiderschap, maar ik geloof absoluut in authentiek leiderschap. Jolanda Holwerda en Liesbeth Tettero beschrijven in zeven stappen hoe je van macht naar kracht gaat. Hun model is gebaseerd op dat van Janet Hagberg, uit haar boek Real Power. Hagberg beschrijft in haar boek zes stappen, maar Holwerda en Tettero hebben hier een zevende stap (veerkracht) aan toegevoegd.

Zeven stappen

In Authentiek leiderschap voor vrouwen worden de volgende zeven stappen beschreven om van macht naar kracht te gaan:

- De kracht van leerlingschap - Hier wordt niet alleen gekeken naar het leren en ontwikkelen op persoonlijk vlak, maar ook leren over je cultuur van de organisatie en het team waar je in zit. Leren wat de dynamiek binnen een team en de spelregels binnen een organisatie zijn, is minstens zo belangrijk als je persoonlijke ontwikkeling.

- De kracht van bondgenootschap - Een netwerk opbouwen binnen en buiten je organisatie zijn superbelangrijk. Dit wordt vaak nog onderschat en ook vaak in de drukte vergeten of naar de achtergrond geschoven.

- De kracht van zichtbaarheid - Hoe zorg je dat je zichtbaar bent, hoe stap je naar voren, hoe maak je jezelf kenbaar en hoe zet je jezelf in de schijnwerpers? Zichtbaar zijn betekent niet dat je een groot ego hebt of graag wilt opscheppen. Zichtbaar zijn is belangrijk als je ambitie hebt en stappen wilt zetten.

- De kracht van reflectie - Bij deze stap gaat het om jouw vermogen om echt naar jezelf te kijken en te reflecteren op jezelf. Het gaat hier niet alleen om je sterke kanten, maar je moet ook kwetsbaar durven zijn en je gevoelens kunnen laten zien.

- De kracht van zingeving- Je missie scherp krijgen en bepalen waar jij je motivatie vandaan haalt staat centraal in deze stap. Waarom doe je wat je doet en wat geeft jou de kracht om door te zetten?

- De kracht van wijsheid - Hoe vind je jouw innerlijke wijsheid en hoe leer je vertrouwen op je eigen wijsheid? Hoe zorg je dat je stevig in je schoenen en staat en hoe kun je anderen hiermee inspireren?

- Veerkracht - In deze stap gaat het over hoe je omgaat met tegenslag in je leven. Hoe blijf je trouw aan jezelf? Hoe maak je keuzes die goed zijn voor jou en laat je je niet beïnvloeden door anderen? Hoe zorg je dat je doorzet als het moeilijk wordt? De realiteit is dat het altijd op momenten moeilijk wordt.

Praktijkvoorbeelden en reflectievragen

Het boek leest heel prettig weg door de fijne schrijfstijl. Wat ik daarnaast echt een waardevolle aanvulling vind, zijn de vele praktijkvoorbeelden en reflectievragen die je tegenkomt. Hierdoor kun je ook direct aan de slag met de theorie die je leest en het in je eigen praktijk toepassen. Wat daarnaast ook heel fijn is zijn de concrete handvatten die je aangereikt worden. Best vaak lees ik boeken en dan blijf ik achter met het gevoel van ‘ja maar hoe dan’. Holwerda en Tettero hebben dit mooi opgevangen in het boek door ook echt #hoedan handvatten te geven.

Wat mij betreft is Authentiek leiderschap voor vrouwen absoluut een aanrader voor ambitieuze vrouwen. Zowel vrouwen die aan het begin van hun carrière staan, als vrouwen die al wat verder zijn. Veel van de stappen kun je continu blijven toepassen, ongeacht hoever je in je carrière staat!

Over Hendrika Willemse-Vreugdenhil

Hendrika Willemse-Vreugdenhil is spreker, high performance coach en voormalig topsporter. Ze werkte ruim 20 jaar in de techsector. Ze heeft haar eigen IT-bedrijf opgebouwd en met succes verkocht en bekleedde daarna directie- en managementfuncties bij verschillen techbedrijven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden