Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Waarom we niet gelukkiger zijn - Mooi en vlotgeschreven

Onze biologie is die van de oermens. We zijn alert op pijn. Momenten van plezier zijn veel vluchtiger. Met stokken en wortels loodsen we onszelf doordreigingen en opportuniteiten. Dat maakt ons niet gelukkiger. Volgens Michael Vlerick vinden we geluk in gelijkmoedigheid, tevredenheid en liefdevolheid. Meditatie en mindfulness-technieken helpen om ons te bevrijden van gewoonten uit de oertijd.

Freija van Duijne | 1 maart 2024 | 1-2 minuten leestijd

In het eerste deel van Waarom we niet gelukkiger zijn neemt Vlerick ons mee naar de biologie en de streken van onze genen, waardoor we pijn en ongemak ervaren. Voor wie niet bekend is met de evolutietheorie kan dit een aha-erlebnis zijn. De overige lezers zullen snel door de eerste vijftig pagina’s schieten. Hij noemt een paar voorbeelden. De rol van virussen en parasitaire organismen in de evolutie bijvoorbeeld. Die dragen bij aan vele vroegtijdige overlijdens. We zijn tweevoeters met bloemkoolhoofden. Vrouwen hebben door de geschiedenis heen een relatief grote kans om te overlijden in het kraambed. Depressie zou een strategie zijn om ons door moeilijke tijden te loodsen. De apathie die bij deze aandoening hoort, zorgt ervoor dat mensen die dit treft geen actie ondernemen en geen energie verspillen. Pijn is een strategie voor reproductief succes, is Vlericks stelling.

Wortels en stokken

Onze ellende gaat verder dan het fysieke. Emotionele pijn is alom. Negatieve gebeurtenissen, afwijzing en kritiek vergroten we uit en blijven we over malen. Complimenten en successen staan we minder bij stil. Verlies wegen we zwaarder dan winst. We zoeken naar eigenlijk alles wat ons kortstondig geluk kan geven. Zoetigheid, nieuwe kleding, gokken, alcohol en drugs. Maar die hedonistische genoegens verzadigen ons niet. Sterker nog, we hebben er steeds meer van nodig om hetzelfde geluk te ervaren. Intussen staan we stijf van de stress door alle (digitale) prikkels in het moderne leven en zijn we ongelukkiger en eenzamer dan ooit.

De Boeddha, taoïsten en stoïcijnen

Het recept van geluk is tijdloos. Van de Boeddha, de taoïsten, stoïcijn en andere denkers kunnen we leren dat we ons kunnen bevrijden van onze mentale pijn. We kunnen geluk beleven onafhankelijk van de voor- en tegenspoed die bij het leven hoort. Wees gelijkmoedig, wees tevreden en wees liefdevol en vriendelijk. Meditatie is een effectieve manier om deze lessen te leren en in het dagelijks leven in praktijk te brengen. Er volgen tien leefregels voor geluk in het dagelijks leven. Waarom we niet gelukkiger zijn is een vlot geschreven boek dat mooi is vormgegeven.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden