Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Survivalgids voor tijden van verandering - ‘Ligt op mijn nachtkastje’

‘Survivalgids voor Tijden van Verandering’ van Florence Pérès is een must voor mensen die veranderingen op zich af zien komen en even niet weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. 

Pleunie Warnink | 26 februari 2024 | 2-3 minuten leestijd

In Survivalgids voor Tijden van Verandering noemt Florence Pérès 25 change hacks voor verschillende situaties. Het gaat vooral om hoe je naar jezelf kijkt: Wat voor mindset heb je? Heb jij ook zo’n (irritante) inner voice die zegt dat je iets niet kan? Ben je meer proactief of juist reactief? Allemaal vragen die je aan het denken zetten.

Het komt erop neer dat je op verschillende manieren in een veranderende wereld kunt staan. Het is de kunst om te herkennen hoe je dat nu doet, wat je daarvan vindt en hoe je – als je niet gelukkig bent met jouw reactie op de veranderingen om je heen – jezelf kunt veranderen, om de veranderingen het hoofd te kunnen bieden.

De hacks en hun basis

Om haar inzichten te onderbouwen haalt ze er een boel verschillende experts bij zoals, Covey en Taleb, die ze terugbrengt naar de kern en in een paar alinea’s bespreekt. En hoewel ik de hacks erg nuttig vind en ze me aan het denken zetten, zou ik deze onderbouwingen zelf wat steviger willen zien. Soms voelt het wat kort door de bocht. Aan de andere kant, de schrijfster pretendeert niet al deze theorieën tot in de puntjes te beheersen. Ze focust zich op de hacks die jouw leven net een stukje makkelijker kunnen maken.

Leuke extraatjes

Survivalgids voor Tijden van Verandering heeft nog een paar pareltjes weg te geven. Na elk hoofdstuk krijg je een oefening, zodat je kunt zien hoe de besproken hack op jouw leven of persoonlijkheid van toepassing is. En wat ik het leukste extraatje vind, zijn de vele quotes die je in het boek terugvindt. Juist die quotes vatten de hacks voor mij het beste samen. En het hoeven niet de meest ingewikkelde quotes te zijn, maar hierdoor blijven de hacks wel hangen.

Zo heeft ze het over het cultiveren van je optimisme (hack 9) waar in de tekst ‘Always look on the bright side of life.’ Of in hack 4 ‘Laat het niet-weten toe en neem de ‘Beginners Mindset’ aan..’ gevolgd door de mooie quote waarvan de bron onbekend is ‘In de ogen van de beginner zijn er veel mogelijkheden, maar in die van de expert slechts een.’

Leestip

Tot slot nog een tip over hoe je dit boek in mijn ogen het beste kunt gebruiken. Ik zou je aanraden om een paar hacks te lezen, de oefeningen te doen en de boel te laten bezinken voordat je verder leest. Misschien in de tijd de oefeningen nog eens over doen om te kijken of je er nog steeds hetzelfde in staat.

Begrijp me niet verkeerd, Survivalgids voor Tijden van Verandering is zeker een boek dat je in een ruk uit kunt lezen, maar waarom zou je dat doen? Mijn hack voor deze survival gids is dat je er het beste de tijd voor kunt nemen. Ik laat het in elk geval voorlopig op mijn nachtkastje liggen, om soms op een willekeurige hoofdstuk open te slaan en te kijken hoe ik die hack deze week ga toepassen.

Over Pleunie Warnink

Pleunie Warnink is Communicatie-adviseur Duurzaamheid & Techniek bij Groene peper communicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden