Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business Flight Simulator - ‘Goede adviezen over besluitvorming’

Managers nemen beslissingen die veel impact kunnen hebben. Maar vaak hebben ze niet alle of niet de juiste informatie. Hoe mooi zou het nu zijn als je beslissingen kunt simuleren, om te kijken wat de impact is? Leo Kerklaan gaat daar in zijn boek ‘Business Flight Simulator’ op in. Hij maakt de vergelijking met een piloot die in testomgeving oefent voordat echt een vliegtuig bestuurd mag worden.

Jan Hoogstra | 20 februari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Piloten leren vliegen in een simulator, net als bijvoorbeeld racecoureurs. Door de effecten van hun beslissingen te simuleren zijn ze beter in staat om onder hoge druk keuzes te maken. Managers moeten ook onder hoge druk besluiten nemen. Maar zij doen geen simulaties en krijgen vaak weinig of zelfs geen training op dit gebied. Leo Kerklaan, auteur van de bestsellers De cockpit van de organisatie en De wendbare organisatie, wil dit veranderen. Hij vindt de huidige besluitvorming amateuristisch, veelal gebaseerd op gevoel en intenties.

Datagedreven

Het boek Business Flight Simulator gaat uit van een datagedreven aanpak. De auteur is van mening dat je met data de juiste basis voor een beslissing kan krijgen. En data hebben we genoeg, alleen te weinig informatie. Door processen na te bouwen in software kun je door variabelen te veranderen, zien wat er gebeurt in het proces. Maar daarvoor moet je wel eerst een business model (afbeelding van de werkelijkheid die de werkelijkheid zo goed mogelijk nabootst) creëren en testen. Met name testen is belangrijk, om het model valide te laten zijn.

Living model

Voordat je kunt testen moet je eerst ontwikkelen. Hiervoor zijn 3 methodes beschikbaar. Strategiearchitectuur heeft de voorkeur, omdat daarin de causale verbanden tussen de variabelen goed worden weergegeven. Met behulp van deze strategiearchitectuur kan een living model worden gemaakt: een dynamisch model dat ook veranderingen laat zien als de tijd verstrijkt. Uiteraard komen ook Kritische Succes Factoren en Key Performance Indicatoren aan bod, zoals je van Kerklaan mag verwachten.

Simuleren doet leren

Simuleren is leuk en interessant, maar belangrijk is dat de deelnemer ervan leert. Kerklaan beschrijft het als volgt: simuleren doet leren, leren doet veranderen en veranderen doet presteren. En dat geeft de kern weer van hoe Kerklaan tegen simuleren aankijkt: een tool om verandering in beweging te zetten, waardoor een organisatie beter kan presteren.

In het boek werkt hij uit hoe je een living business model kunt opbouwen. Hij illustreert dat met duidelijke voorbeelden, maar mij is wel duidelijk geworden dat je daar experts voor moet inschakelen. Het is nog niet zo eenvoudig. De auteur noemt het een nauwkeurig werkje.

Business Flight Simulator

Maar als je een model hebt, heb nog geen Business Flight Simulator (BFS). Wat is dan een BFS? Dat is een virtuele omgeving waarin managers ervaring kunnen opdoen met een complex vraagstuk in een bewust gekozen praktijkcontext. Een softwareoplossing waarmee je door aan de knoppen (parameters) te draaien kunt zien wat er gebeurt. Bijvoorbeeld met productie, medewerkerstevredenheid en omzet. Die hoeft overigens niet een gehele organisatie te simuleren. Het kan ook om een deelproces gaan, waarvan je wilt zien wat de impact is van bepaalde keuzes.

Het ontwerpproces

- Specificeren van de eisen
- Opstellen conceptueel model
- Bouwen van het model
- Vormgeven van de interface
- Inrichten van de leeromgeving

Als je die fasen hebt doorlopen en het model fit for use is, kun je ermee aan de slag. Kerklaan werkt het proces uit voor een profit en een non-profitorganisatie met heldere voorbeelden.

Het gaat om de inhoud

Het punt dat Kerklaan wil maken is helder: simulaties kunnen helpen om tot betere besluitvorming te komen. De ondertitel: ‘bouw simulaties die organisaties laten vliegen’ doet recht aan de verhaallijn en weerspiegelt mooi de parallel met de luchtvaart. Wel had het boek meer redigeerwerkzaamheden verdiend, er zitten diverse schrijffouten en verkeerd opgemaakte zinnen in. Dat doet afbreuk aan het boek dat verder goed verzorgd is. Maar het gaat om de inhoud, en Kerklaan geeft in Business Flight Simulator wederom goede adviezen over hoe besluitvorming in organisaties verbeterd kan worden!

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden