Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Riet breekt niet - ‘Prachtige metaforen en herkenbare voorbeelden’

‘Riet breekt niet’ is een boek over stress en een beetje over negativiteit. Het is geschreven door twee Belgische auteurs, Daisy Buttiens en Kirsten O. Beide zijn werkzaam als psychosociaal preventieadviseurs bij wat wij een Arbodienst zouden noemen; te weten Mensura.

Christel Deckers | 23 februari 2024 | 2-3 minuten leestijd

In Riet breekt niet geven Buttiens en O. praktische handvatten om op organisatieniveau, teamniveau én individueel niveau om te gaan met stress op het werk. Elk hoofdstuk sluiten ze af met een samenvatting in de vorm van een soort stroomschema. In elk hoofdstuk vinden we daarnaast voorbeelden uit de praktijk en mogelijke oplossingen.

Handvatten

De praktische handvatten in het boek kun je uiteraard ook in je privésituatie toepassen. Neem bijvoorbeeld de situatie van Frank. Frank geeft leiding aan een team automonteurs. Hij is technisch erg sterk, maar met mensgericht leidinggeven heeft hij veel moeite. Dat merkt hij zelf ook en hij raakt daardoor in de stress. Zijn mensgericht leidinggeven lukt daardoor helemaal niet meer... Frank ‘vliegt uit de bocht’ en wordt van zijn leidinggevende functie afgehaald.

Wat had de leidinggevende van Frank moeten doen? Ten eerste erkennen en ten tweede ondersteunen. De kracht zit in de combinatie van beide factoren. Dat kan er als volgt uitzien: ‘Frank: Dit zijn de verwachtingen, conform ons beleid. Dat geldt ook voor jou en daar kunnen we niet vanaf stappen. We zien dat het lastig voor je is en dat je hierin niet gemakkelijk je weg kunt vinden. Klopt dat? Waar loop je het meest tegenaan? Wat vind je lastig? We moeten samen op zoek naar een manier om die verwachtingen wel te halen. Wat heb je nodig om dit wel te kunnen doen? Waarin kunnen wij je ondersteunen?’

De eik en het riet

In Riet breekt niet gebruiken de auteurs de metafoor van de eik en het riet. De eik is sterk en onbuigzaam en is daardoor kwetsbaar als het gaat stormen (lees als de stress oploopt). Riet daarentegen is licht en beweegt mee in de wind. Daardoor is riet minder kwetsbaar voor slecht weer (als de stress oploopt). De metafoor is zowel in woord alsook in prachtige tekeningen doorgevoerd.

En de ene persoon reageert anders op stress dan de ander. Daarvoor hanteren de auteurs metaforen uit de dierenwereld: de hond die gaat blaffen als hij stress ervaart en de schildpad die zich terugtrekt als het hem allemaal te veel wordt.

Riet breekt niet is een helder geschreven boek met prachtige metaforen en herkenbare voorbeelden. Die voorbeelden betreffen niet alleen de problemen. Ook de oplossingen worden in heldere taal geschetst. Na het lezen van dit boek stel ik mezelf de vraag: Hoe ga ik om met stress? En ben ik en mijn omgeving daar tevreden over? Als ik in mijn omgeving rondkijk zouden meer mensen baat kunnen hebben bij het stellen van diezelfde vragen. En bij eerlijke antwoorden op die best wel ingewikkelde vragen. Want het kan altijd beter en dit boek helpt je daarbij.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden