In je eigen zak stenen vind je belangrijke zaken zoals je herinneringen, soms mooi, soms verdrietig en soms boos. Je gedachtes, helpend, lerend en soms belerend en soms belemmerend. Bij die laatste categorie stenen steekt de auteur van Het plezier van nee zeggen ons de helpende hand toe. Hoe kom je af van de ballast die jou belemmert de goede keuzes voor jezelf te maken? Hoe leer je grenzen te stellen zodat jij je leven kunt leven zoals jij dat graag wil? In plaats van het leven te leiden dat je ouders, familie, werkgevers enzovoort graag willen?
Volgens Natalie Lue kun je dat in in zes stappen bereiken.
Pleaser
De eerste stap is om te ontdekken welk type pleaser jij bent (de auteur onderscheidt vijf typen pleasers). Vervolgens ga je je emotionele bagage herkennen. Je haalt de stenen uit de zak en onderwerpt ze aan een nauwkeurig onderzoek. De derde stap is jezelf te geven wat je van je ouders niet hebt gekregen, bijvoorbeeld onverdeelde aandacht. De volgende stap is ‘maak er een verlangen van of zeg nee.’ Dit houdt in dat je zorgvuldig bij jezelf nagaat of je iets echt graag wilt, of dat je ja zegt vanuit verplichting of vanwege de verwachtingen van anderen. In dat laatste geval wil je dan dus eigenlijk nee zeggen. En ook nee doen! Maar dat vinden we vaak moeilijk. En daarom is stap vijf belangrijk.
Wees niet vaag
De vijfde stap is minder hints geven. Laat de ander niet raden wat je wilt of vindt of verwacht. Geef expliciet aan of het ja of nee is. De zesde en laatste stap is om te leren van emotionele uitbarstingen. De auteur legt het mooi uit: ‘Je hebt een emotionele uitbarsting omdat je te vaak door rood licht bent gereden. Je lichaam probeert je eerst op subtiele wijze te waarschuwen, maar laat geleidelijk meer van zich horen om je aandacht te krijgen.’ Leer daarom te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.
Het plezier van nee zeggen leert je kortom nee te zeggen op basis van jouw behoeften. Er staan oefeningen in het boek waarmee je kunt onderzoeken welk type pleaser je bent en wat daarbij je valkuilen zijn. Dat zijn waardevolle ingrediënten om mee aan de slag te gaan.
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.