Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Tijd voor de creatieve generalist! - ‘Alle stukjes vielen in elkaar’

Soms lees je een boek en vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Voor mij was dit in ieder geval het geval bij ‘Tijd voor de creatieve generalist!’ van Suyin Aerts en Murielle Marie Ungricht, want ik ben duidelijk de doelgroep.  

Lizzy Prins | 8 juni 2022 | 4-5 minuten leestijd

In Tijd voor de creatieve generalist! nemen Suyin Aerts en Murielle Marie Ungricht je mee in de meest herkenbare eigenschappen van de creatieve generalist. Een creatieve generalist is een ondernemende duizendpoot met een voorliefde voor variatie, die snel verveeld is en onstilbare honger heeft naar kennis. Ondernemerschap zit volgens de auteurs in het bloed van creatieve generalisten, net als ambitie en gedrevenheid.

De auteurs

De auteurs zijn zelf ook creatieve generalisten, maar geven toe dat het even heeft geduurd voor dat bewustzijn er was. Beiden zijn een net als alle creatieve generalisten een ster in connecting the dots. Suyin Aerts werkt in de media en combineert dit met het runnen van haar bedrijf X=Treme Creations. Muriëlle Marie Ungricht is gecertificeerd Carrier & Business Coach en helpt creatieve generalisten en ondernemers om los te komen van wat hen tegenhoudt en zo te groeien en door te breken.

REBEL-model

Het boek staat vol met tips om van je vele interesses en talenten een succes te maken . Het bestaat uit 5 delen, die samen het REBEL-model vormen:

1. Recognize yourself

2. Educate yourself

3. Become yourself

4. Express yourself

5. Love yourself

Recognize yourself

In het hoofdstuk Recognize yourself komen de superkrachten van creatieve generalisten naar voren:

#1 Probleemoplossend denken

De vele interesses van de creatieve generalist, in combinatie met de capaciteit om verbanden te leggen tussen verschillende disciplines en interessegebieden, zorgen voor vernieuwende oplossingen voor problemen. Bij de ondernemende creatieve generalist vertaalt zich dit in een ongekend doorzettingsvermogen.

#2 Een liefde voor afwisseling en kennis

Een leven lang leren en dat nog fijn vinden ook, voor de creatieve generalist is dit normaal. De meeste creatieve generalisten hebben meestal grote stapels boeken die ze nog moeten lezen, podcasts die wachten op beluisterd te worden en projecten die ze zullen ondernemen.

De wens om continu intellectueel gestimuleerd te worden is één van de grootste krachten van creatieve generalisten. Net als de drang naar afwisseling. Dit betekent echter niet dat het voor een creatieve generalist onmogelijk is om op één ding te focussen. Integendeel zelfs. Toch gaan creatieve generalisten het meest “aan” wanneer ze meerdere interesses kunnen combineren op hun eigen unieke manier.

#3 Een groeimindset

Steeds opnieuw nieuwe horizonnen ontdekken is iets waar creatieve generalisten geen angst voor hebben. Als geen ander weten ze dat wat ze nog niet weten, geleerd kan worden. Door steeds nieuwe dingen te doen, worden creatieve generalisten steeds vaardiger in het nog sneller opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden.

#4 Bruggen bouwen tussen ideeën en mensen

Een creatieve generalist is een echte bruggenbouwer, niet enkel tussen ideeën maar ook tussen mensen.

#5 Succes bepaal je zelf

Vanuit de passie voor het opdoen van kennis en een leven lang leren ervaren creatieve generalisten vaak weinig hoge drempels om aan de slag te gaan.

Naast dat dit een mooie set aan superkrachten zijn, zijn dit volgens de auteurs ook de belangrijkste eigenschappen van ondernemers.

Verveling

Met de vraag hoe het dan komt dat creatieve generalisten op hun werk (maar ook privé) veel last hebben van verveling, gebrek aan inzet en een gevoel van 'is dit het?', slaan de auteurs de spijker op z’n kop. Volgens de auteurs heeft dit te maken met een gebrek aan inzicht in wie ze diep van binnen zijn en een nog groter gebrek aan informatie over hoe ze met hun unieke talenten en eigenschappen kunnen omgaan.

Educate Yourself

In het hoofdstuk Educate Yourself nemen de auteurs je mee in de verschillende typen creatieve generalisten en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Zij onderscheiden vijf verschillende typen creatieve generalisten namelijk: De Cocktail Mixer, Het Zwitserse Zakmes, De 007-Generalist, De Shortlist-Carrièrist en De Borg Dromer.

Op zoek gaan naar een baan, onderneming of project wat bij je past, is volgens de auteurs één van de belangrijkste sleutels om je potentieel als creatieve generalist volledig te benutten.

Become en Express Yourself

In het hoofdstuk Become Yourself stellen de auteurs dat de ambitie en het ongebreidelde enthousiasme van de creatieve generalist bergen kunnen verzetten. Omarm dit, de wereld heeft dit namelijk nodig.

Het hoofdstuk Express Yourself reikt je een toolbox welke ervoor zorgt dat je als creatieve generalist nog beter gebruik kan maken van het creatieve brein, tijd en de vele interesses.

Tot slot

Ten slotte volgt in het hoofdstuk Love Yourself het statement van de auteurs: je mag omarmen wie je bent en je jezelf zien als een wat rebelse ondernemende persoonlijkheid. Je hoeft niet te kiezen als creatieve generalist, je mag combineren. Combineer een carrière die echt bij je past, want als gevolg daarvan zal succes en voldoening volgen.

Het laatste advies wat de auteurs nog willen meegeven: Wacht niet langer om te beginnen, maar zet de eerste stap!

Over Lizzy Prins

Lizzy Prins is eigenaar van High Potential Factory waar zij als business- en leiderschapscoach ondernemende impactmakers helpt te groeien door te ondernemen vanuit hart en ziel. Als gecertificeerd Mbit coach weet zij blokkades en patronen als geen ander te doorbreken en helpt zij ondernemers om grote doelen te realiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden