Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Driver’s seat - Van werken in je bedrijf naar een bedrijf dat voor jou werkt!

Door de stappen uit ‘Driver’s seat’ te doorlopen ontdek je hoe je ruimte creëert voor projecten en taken waarmee je een bedrijf bouwt waarin je misbaar bent. Dat is de belofte van Antoinette Nunes. In haar preview vertelt ze waarom het belangrijk is dat ook jouw bedrijf zonder jou kan.

Antoinette Nunes | 22 februari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Veel ondernemers zitten vast in de ondernemersvalkuil, waardoor ze als het ware gevangen zitten in hun bedrijf. Ze vervullen verschillende rollen (ondernemer, manager, vakman/vakvrouw én manusje van alles), en moeten steeds meer en harder gaan werken. Ze ervaren nog maar weinig voldoening en zijn hun vrijheid volledig kwijt.

Hun bedrijf is te afhankelijk van hen geworden en dat belemmert de verandering. Dit gaat ten koste van de ondernemer (vrijheid, gezondheid, financiën, etc.), maar ook ten koste van de groei en winstgevendheid van het bedrijf. Gelukkig is de oplossing dichtbij, want door te ondernemen vanuit de ‘driver’s seat’ maak je het bedrijf onafhankelijk van jezelf.

Vliegende kiep van je eigen bedrijf

Wanneer ondernemers een bedrijf om zichzelf hebben gebouwd, zijn ze onmisbaar en vormen ze zelf de belemmering voor verdere groei. Ondernemers weten vaak overal het meeste van en zijn als het ware de vliegende kiep van het bedrijf. Het effect? Zij werken keihard en zijn voornamelijk brandjes aan het blussen. Ze hebben geen of onvoldoende overzicht en altijd te weinig tijd. Hun toegevoegde waarde neemt af en zij ervaren bovendien minder voldoening. Dit belemmert verdere groei en het plezier in ondernemen. Het kan zelfs leiden tot burn-out klachten. Zo blijkt dat 11,7 procent van de zelfstandig ondernemers last heeft van burn-out klachten (bron: RIVM, Zelfstandigen Enquête Arbeidsomstandigheden, CBS, TNO 2023).

Aan het stuur, in de driver’s seat

Wil je als ondernemer jouw bedrijf meer voor je laten werken, dan zul je een andere rol moeten vervullen. In die nieuwe rol toon je ondernemend leiderschap: je neemt de leiding en geeft sturing. Je neemt dus plaats op de bestuurdersstoel, de driver’s seat. Vanuit die positie ga je je onderneming zo aansturen en inrichten dat die succesvol verder groeit zonder jouw dagelijkse operationele bemoeienis. Zo creëer je een bedrijf dat voor jou werkt.

Moeilijk, maar noodzakelijk

Maar hoe pak je dat aan? Hoe word je van een drukke, overbelaste en 24/7 hardwerkende ondernemer die ontspannen en succesvolle ondernemer die de leiding heeft en niet langer door het bedrijf geleid wordt? Met zeven krachtige stappen laat ik in mijn boek zien hoe je de touwtjes weer in handen neemt. Ik help je om doordachte keuzes te maken en te focussen op de juiste zaken, die niet extreem veel tijd kosten maar wel extreem veel opleveren. Dankzij nieuwe inzichten leer je anders naar je tijdsbesteding, gedrag en huidige rol te kijken. Je ontdekt enerzijds hoe je het bedrijf beter kunt vormgeven en wat je rol zou moeten zijn, en anderzijds hoe de verantwoordelijkheid zo kan worden verdeeld dat jij meer vrijheid krijgt. Je gaat datgene wat je belemmert bij de wortel aanpakken. Dat lijkt moeilijk en misschien wel eng. Maar het is noodzakelijk als je een bedrijf wilt hebben waar jij aan het stuur zit en niet andersom.

Een waardevoller bedrijf

Door de stappen uit Driver’s seat te doorlopen ontdek je hoe je ruimte creëert voor projecten en taken waarmee je een bedrijf bouwt waarin je misbaar bent. Zo help jij het naar het volgende level. De nieuwe manier van werken levert niet alleen de beste resultaten op, maar geeft je ook veel vrijheid. Bovendien wordt je bedrijf waardevoller en in de toekomst beter verkoopbaar.

Over Antoinette Nunes

Antoinette Nunes is een ervaren jurist, consultant, ondernemer en investeerder. Door haar jarenlange ervaring in de overnamebranche met allerlei ondernemingen, is zij graag een senior mentor en consultant voor mkb ondernemers. Na haar opleiding Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit heeft zij verschillende specialisaties gedaan op juridisch vlak, bedrijfsgroei, ondernemen en marketing.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden