Als kenniswerker is je eigen lichaam, jouw brein, je belangrijkste instrument. Handig hoor, die computer en je smartphone, maar zonder jezelf heb je er niets aan.
Logisch dus dat het aanbod zelfhulpboeken enorm is. Zeker rond productiviteit, efficiënter werken, ‘maximaal effect in minimale tijd’. Of juist vooral heel mindful aan het werk, meer tijd voor ‘self-care’. Jezelf verbeteren en ontwikkelen, of jezelf volledig omarmen en accepteren…?
Puzzelen
Ik denk dat wij mensen voortdurend proberen steeds iets meer van onszelf of van de wereld te begrijpen. Alsof we gedurende ons leven proberen onze eigen handleiding bij elkaar te puzzelen. Toen een van mijn cliënten op een dag verzuchtte: ‘had ik maar een gebruiksaanwijzing bij mezelf gekregen!’, dacht ik: ‘Yes, hoe fijn zou dat zijn?!’ (overigens ook handig voor onze partners en collega’s).
Hoewel we als mensen in een hoop dingen op elkaar lijken, zijn er natuurlijk ook grote verschillen. Als jij echt met een gebruiksaanwijzing ter wereld zou komen, zou dat een uniek document zijn, want er is van jou geen tweede.
Begrijpen
Daarom kan ik geen rijtje tips geven waarvan ik zeker weet dat je er wat aan hebt. Ik ken jouw gebruiksaanwijzing niet. Jijzelf bent de expert over jouw lijf en leven.
Wat ik wel voor je kan betekenen, is je helpen je eigen ‘mind-body’ beter te leren kennen. Ik maak een vertaalslag van wetenschappelijke kennis over de hersenen en het stress-systeem naar de praktijk van alledag. Neuropsychologische informatie over hoe je brein werkt is leuk en nuttig, maar je hebt er pas wat aan als je het kunt toepassen op jezelf, jouw lichaam, jouw hersenen en het leven dat jij leidt.
Inzicht
Met Het grote hoe ik werkboek is dat mijn doel: dat jij je eigen gebruiksaanwijzing (nog) beter leert kennen. Dat je meer inzicht krijgt in hoe jouw emoties werken. Waarom je soms vast lijkt te zitten in een script dat zichzelf steeds opnieuw afdraait, hoezeer je je ook voorneemt om het voortaan anders te doen. Waarom je eigen gedachten je werk en je welzijn flink in de weg kunnen zitten. Waarom sommige mensen enorm gebaat zijn bij meditatie, maar het anderen juist niet helpt. Dat algemene concentratietips geen ‘one size fits all’ zijn omdat verschillende hersencircuits bij mensen individueel ‘afgesteld’ staan. Net zo uniek als onze vingerafdruk.
Als je helemaal tot hier bent gekomen met lezen, valt het wellicht mee met de teleurstelling. Mooi! Ik hoop dat je zin hebt gekregen om aan de slag te gaan. Iemand zei na het lezen van Het grote hoe ik werkboek tegen me: ‘Dit was een heel nuttig feestje!’ Ik hoop van harte dat dit ook voor jou zal gelden.
Over Christianne Vink
Christianne Vink (1977), arbeid- en gezond- heidspsycholoog, studeerde biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Amster- dam en werkte als docent psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseer- de zich o.a. in Compassion-Focused Therapy (CFT) en Positieve Psychologie.