Liza’s keuze
Tijdens het opruimen kwam ik Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon tegen. Ik las dit boek jaren geleden als tiener en was nu erg benieuwd naar hoe het ook al weer ging. Christopher Boone, een jongen van 15 met Asperger en een IQ waar je u tegen zegt, vindt op een avond de hond van zijn buurvrouw dood in de tuin. Vanaf dat moment volgen we hem in zijn zoektocht naar de dader. Je leest het verhaal vanuit Christophers perspectief, hij is namelijk een boek aan het schrijven. Dat is het boek dat we aan het lezen zijn. Christopher kijkt heel anders naar het leven dan de “doorsnee” mens. Dit zorgt voor hilarische, maar soms ook verdrietige momenten. Het is erg interessant te lezen hoe Christopher de wereld tot zich neemt, ordent, probeert te begrijpen, of ontvlucht. Het boek staat daarnaast vol diagrammen met bijvoorbeeld uitleg bij bepaalde denkpuzzels of modellen die voor Christopher zo simpel zijn als 1+1=2. Ondanks dat dit boek bedoeld is voor kinderen van 13 jaar en ouder, heb ik er nu als volwassene weer enorm van genoten.
Karins keuze
Op vakantie lees ik het liefst een lekkere thriller, zo’n pageturner die je als vanzelf uitleest. Op dit moment lees ik De honger van Kasper van Beek en dat voldoet helemaal aan deze eisen. De schrijfstijl is spannend, zelfs als er eigenlijk nog niks gebeurd is en je als lezer net kennis maakt met hoofdpersonage Liam Sandberg, een psychiater. Er gaan in het boek twee hele dagen voorbij, tot dit moment: op de salontafel ligt een onbekende afstandsbediening met daarbij de boodschap PLAY. Liam, zijn vrouw Evi en dochter Yana zien hun eigen huis en eigen leven op de tv verschijnen. Iemand heeft 17 verborgen camera’s opgehangen in huis en alles van het afgelopen jaar gefilmd. Ik kreeg echt de kriebels toen ik dat las. Stel je voor. Het duurt tot pagina 147 voor er een dode valt, maar dan heb je al heel veel achtergrond en toch weet je nog niks. Ik ga het boek snel uitlezen.
Marjans keuze
Het is Couperusjaar! Louis Couperus, geboren in 1863, overleed honderd jaar geleden, op 16 juli 1923. Niet toevallig verscheen onlangs de rijk geïllustreerde biografie Louis Couperus, een verwende vagebond, samengesteld door Caroline de Westenholz. Een suikertaart voor de liefhebbers… waar ik er een van ben. Want ik dweepte al jong met Eline Vere, verslond zijn Indische romans (zoals De stille kracht en Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan), bewonderde zijn klassieke romans (Iskander, De berg van licht) en las nog maar een paar maanden geleden sprakeloos Langs lijnen van geleidelijkheid. Het is smullen geblazen als je, al lezend en bladerend in dit lijvige boek, foto’s ontdekt van familieleden die model hebben gestaan voor de personages in zijn boeken. Of als je de afbeeldingen ziet van de plaatsen die Couperus op zijn vele reizen bezocht en waar hij zijn inspiratie opdeed. De rijkdom aan illustraties toont hoe hecht zijn leven en werk met elkaar verbonden zijn. Een heerlijk boek. En wie aan deze uitgave nog niet genoeg heeft: in Den Haag staat het Louis Couperus Museum, de bron van al dit moois.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.