OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Mens en maatschappij

    Rubriek

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon resultaten

    Mens en maatschappij

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    638 resultaten
    achtergrond
    IT-management / ICT
    10 oktober 2024
    Bertrand Weegenaar
    5-7 minuten leestijd
    Het begon vaak met een vlag aan de horizon. De mensen op de schepen kwamen doorgaans niet met de beste intenties. Al duizenden jaren werden er gebieden veroverd en oorspronkelijke bewoners verjaagd, tot slaaf gemaakt of vermoord.
    preview
    Mens en maatschappij
    9 oktober 2024
    2-3 minuten leestijd
    In de drukke zorgsector worden zorgverleners dagelijks geconfronteerd met uitdagingen. Terwijl ze hun best doen om levens te redden en de gezondheid van hun patiënten te waarborgen, wordt er vaak weinig aandacht besteed aan hun eigen emoties en mentaal welzijn. ‘Als de dokter huilt’ is ontstaan vanuit een wens om de menselijke kant van het werk van zorgverleners te belichten. 
    Interview
    IT-management / ICT
    4 oktober 2024
    Paul Groothengel
    5-7 minuten leestijd
    Digitalisering rukt steeds verder op. Dat biedt ons legio mogelijkheden, maar zorgt ook voor meer bedreigingen. En dus moeten we vaker en beter stilstaan bij de ethiek rond digitalisering, constateert IT-architect Danny Greefhorst in ‘Kritisch denken over digitalisering’, dat hij schreef met vakgenoten Theo Theunissen en Peter Beijer.
    preview
    IT-management / ICT
    30 september 2024
    Peter Beijer
    3-4 minuten leestijd
    ‘De digitale transitie is uitgegroeid tot een complex vraagstuk, en kritisch denken is essentieel om ingewikkelde problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat we de beste oplossingen vinden’ schrijft Peter Beijer in zijn preview van ‘Kritisch denken over digitalisering’. 
    recensie
    Mens en maatschappij
    30 september 2024
    Freija van Duijne
    2-3 minuten leestijd
    Welvaart en macht zijn ongelijk verdeeld in Nederland. De samenleving is verdeeld door onzichtbare hekken, zoals diploma’s. Aan de goede kant zijn mensen welvarender, gezonder en gelukkiger. De andere kant is een gevreesde plek waar op neer wordt gekeken. Maar er is nog een hek, dat minder zichtbaar is en nog ondoordringbaar. Daarachter bevindt zich de vermogenselite van topmanagers en rijke eigenaren. Zij leeft in duizelingwekkende rijkdom.
    recensie
    Mens en maatschappij
    26 september 2024
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    Op Instagram en via zijn podcast doet Jonas Kooyman verslag van het leven van de jonge Amsterdamse elite. In smakelijke details beschrijft hij hun luxueuze gewoonten waar hijzelf ook van geniet. Ook de ongemakkelijke keerzijde blijft niet onbesproken. En nu is er een boek: ‘De Havermelkelite.’
    recensie
    IT-management / ICT
    25 september 2024
    Carla Verwijs
    1-2 minuten leestijd
    In het huidige digitale tijdperk hebben IT-professionals een ongekende invloed op de maatschappij. De technologieën die zij ontwikkelen, vormgeven en implementeren, beïnvloeden vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven. Daarom is het cruciaal dat IT-professionals zich bewust zijn van de ethische implicaties van hun werk en hier zorgvuldig over nadenken.
    recensie
    Mens en maatschappij
    19 september 2024
    Freija van Duijne
    5-7 minuten leestijd
    Vanuit een echt lange tijdsschaal bezien staat de mensheid nog maar in de kinderschoenen. Als het ons lukt om de komende eeuwen ons als soort staande te houden, zouden we nog miljoenen jaren kunnen voortbestaan en op ten duur zou ons bestaan zich kunnen uitspreiden tot in de verre kosmos. William MacAskill bespreekt de aandachtspunten om als mensheid keuzes te maken die bijdragen aan een gelukkig leven voor de vele generaties en miljarden mensen die na ons komen.
    preview
    IT-management / ICT
    13 september 2024
    Danny Greefhorst
    3-4 minuten leestijd
    Ik kom als adviseur in allerlei organisaties en merk dat er vaak vooral aandacht is voor dagelijkse zaken en het snel realiseren van oplossingen. Organisaties nemen vaak te weinig tijd om even stil te staan, te reflecteren en zorgvuldig na te denken over oplossingsrichtingen.
    recensie
    Mens en maatschappij
    11 september 2024
    Freija van Duijne
    4-5 minuten leestijd
    In korte tijd heeft AI de wereld veroverd. Het beïnvloedt de levens van mensen uit allerlei landen, ver verwijderd van Silicon Valley. Madhumita Murgia deelt in ‘In de schaduw van AI’ een mozaïek van verhalen waaruit een ander en duisterder beeld naar voren komt, dan het optimistische ‘tech als oplossing voor alles’. Ze bespreekt allerlei vormen van datakolonialisme waarvan het goed is dat we die kennen.
    recensie
    Mens en maatschappij
    6 september 2024
    Wim Oolbekkink
    3-4 minuten leestijd
    Tim Fransen is cabaretier en filosoof. Die combinatie maakt zijn boek ‘In onze tijd - Leven in het calamiteitperk’ zowel grappig als doordacht. En bovendien is het boek zeer goed leesbaar.
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    3 september 2024
    Bertrand Weegenaar
    7-9 minuten leestijd
    In deze Uit de boeken wil ik het niet hebben over de techniek van luisteren. We beschikken gelukkig over veel meer luistervaardigheden en hebben diverse (on)getrainde zintuigen om mee te luisteren. In mijn zoektocht naar materiaal kwam ik al snel in compleet andere werelden. Buiten het managementdomein. Luisteren is aandacht geven. En dat kan op een heel veel manieren.
    column
    Mens en maatschappij
    3 september 2024
    Jitske Kramer
    3-4 minuten leestijd
    Kun jij je de laatste keer herinneren dat je in stilte zat en je het geluid van je eigen ademhaling hoorde? Of die keer dat je jouw gedachten heel bewust liet afdwalen naar alle uithoeken van je meningen, zonder meteen te oordelen?
    recensie
    Mens en maatschappij
    2 september 2024
    Freija van Duijne
    6-9 minuten leestijd
    Wat bij Naomi Klein begon als een obsessie met iemand waarmee ze online doorlopend werd verward, leidde tot een doorwrocht boek over de spiegeling van het publieke debat en andere spiegelingen en verdubbelingen die we eigenlijk niet willen zien: 
    recensie
    Economie
    30 augustus 2024
    Teun van Aken
    3-4 minuten leestijd
    Nederland is al lang niet meer het land waarin alles tot in de puntjes geregeld is. Misstanden, schandalen en uitwassen volgen elkaar de laatste vijftien à twintig jaar in hoog tempo op. In ‘Stuurloos’ komen ze vrijwel allemaal aan bod.
    interview
    Leiderschap
    28 augustus 2024
    Ronald Buitenhuis
    8-11 minuten leestijd
    ‘Ze luisteren toch niet’, zegt de werkvloer over het (top)management. ‘Ze willen het niet horen’, zegt het (top)management over de werkvloer. Beide kan kloppen, zo stelt auteur en leiderschapscoach Frank Schaper. ‘We luisteren vaak selectief. Zowel leiders als volgers. Slecht luisteren is een heel menselijke eigenschap.’
    recensie
    Mens en maatschappij
    28 augustus 2024
    Bert Thiel
    2-3 minuten leestijd
    ‘Dit boek gaat over de havermelkelite, een term die ik in 2019 bedacht om de nieuwe yup te beschrijven die ik in de stad steeds vaker tegenkwam’ schrijft Jonas Kooyman in de inleiding van ‘De havermelkelite -  Hoe de yup de stad onherkenbaar verandert.’
    preview
    Mens en maatschappij
    27 augustus 2024
    Jaap van der Stel
    2-4 minuten leestijd
    Klimaatverandering brengt ecologische én psychologische uitdagingen met zich mee. In ‘Klimaatpsychologie’ onderzoeken we hoe psychologie kan bijdragen aan het begrijpen en aanpakken van deze crisis. We verkennen de impact op de menselijke psyche en we tonen hoe sociale contexten en innerlijke conflicten ons gedrag beïnvloeden. 
    achtergrond
    Communicatie en media
    23 augustus 2024
    Paul Groothengel
    11-15 minuten leestijd
    De overheid moet beter leren luisteren, de antenne richten op signalen van burgers. We horen dit al jaren. Maar hoe kan het dat organisaties in de publieke sector nog steeds werken vanuit hun eigen agenda en belangen? En niet meer de burgers zien waarvoor ze zijn? Een rondgang langs slecht luisterende oren, de ogen van stakeholders, een open hart en de navel van het universum. Met Robert de Muralt, Lukas Burgering & Renske Leijten.
    recensie
    Mens en maatschappij
    22 augustus 2024
    Bert Thiel
    2-3 minuten leestijd
    Het is 22 november 2023 en de eerste exitpoll van de Tweede Kamerverkiezingen is net bekend gemaakt. ‘Vijfendertig!’ hoor ik Geert Wilders met overslaande stem uitroepen, alsof hij het niet gelooft. Ik geloof het ook niet, trouwens. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Joost Vullings en Xander van der Wulp trappen dit opwindende stuk politieke geschiedenis van Nederland op de staart en leggen van maand tot maand vast hoe 2023 ‘Het jaar van Caroline, Pieter en Geert’ werd.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden