Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Floris Vrasdonk

‘Het Nieuwe Werken kun je niet top-down invoeren’

In Wie heeft mijn werkplek gepikt? vertellen Floris Vrasdonk en Suze Krijnen hoe je als medewerker Het Nieuwe Werken naar jouw hand kunt zetten. Dat iemand je werkplek gaat pikken, is onvermijdelijk. De vraag is: regel jij er een betere plek voor terug?

Pierre Spaninks | 14 juni 2015 | 4-5 minuten leestijd

Een boek met veertien hacks om te profiteren van Het Nieuwe Werken. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
Managementboeken worden geschreven voor managers, voor organisaties. Daarbij past dat ze er haast altijd van uitgaan dat je als manager iets kunt verzinnen en het dan topdown kunt implementeren. Zo ook de meeste boeken over Het Nieuwe Werken. Maar dat concept, dat kun je helemaal niet top-down invoeren. Want iets als flexibeler omgaan met waar en wanneer je werkt, betekent onvermijdelijk ook: flexibeler omgaan met je privéleven. Maar daar heeft de manager helemaal geen invloed op. Als je in jouw organisatie Het Nieuwe Werken wilt laten slagen, moeten èn de mensen zelf èn hun eigen omgeving èn de organisatie er wat aan hebben. Win, win, win - voor alle drie. Alleen dan kom je in een opwaartse spiraal. De medewerkers zijn de enigen die op alle drie kijk hebben en daar invloed op kunnen uitoefenen. Dat vonden wij reden genoeg om dit boek te maken, voor hen.

Suze Krijnen en u begeleiden en trainen al jaren organisaties en medewerkers bij het invoeren van Het Nieuwe Werken. De hacks waar jullie boek over gaat, zijn die een antwoord op de vragen van jullie klanten of spreken jullie uit eigen ervaring?
Allebei. Als je zoals wij al bij zo veel organisaties betrokken bent geweest die Het Nieuwe Werken wilden invoeren, moet je op een gegeven moment ook zelf de voorbeeldrol pakken en er wat mee doen. Suze komt meer vanuit de onderzoekskant: lukt het wel of niet, is iedereen er blij mee of niet, en hoe verklaar je dat? Ik ben vooral de verandermanager, de projectmanager van de implementatie. Wij kennen elkaar van jaren geleden toen het bij SNS Reaal werd ingevoerd. Toen ik anderhalf jaar geleden voor het eerst bedacht dat ik er misschien wel een boek over wilde maken, wist ik meteen dat ik dat dan samen met Suze wilde doen. En we hebben het heel erg gedaan op de manier van Het Nieuwe Werken: voortdurend online samen in de cloud aan de tekst gewerkt en elkaar geregeld gezien op allerlei flexlocaties in binnen- en buitenland. Dan loop je tegen alles aan waar het boek ook over gaat.

Die veertien hacks, welke daarvan is uw eigen favoriete?
Het is niet zo dat ik één favoriet heb. Het is een serie, waar een zekere opbouw in zit. Het gaat ook wel een beetje naar links en naar rechts, maar het begint met Hoe je je eigen prikklokmentaliteit hackt (en van werk/prive één leven maakt) en het eindigt met Hoe je op maandagmiddag iemand meekrijgt naar de film. Dat eerste, daar moet je niet pas halverwege mee aankomen. En dat laatste, als je daarmee begint dan zit iedereen je glazig aan te kijken.

Wanneer heeft u dat eigenlijk zelf voor het laatst gedaan, op maandagmiddag iemand meenemen naar de film?
Pfoe.... Betrapt! Dat is toch al wel minstens een jaar geleden. Maar er staat geen hack in het boek die we niet zelf hebben geprobeerd. Anders mag je zo'n boek niet op deze manier schrijven, vind ik.

Hebben jullie nog interessante ontdekkingen gedaan over Het Nieuwe Werken, onder het schrijven?
Niet één ontdekking speciaal. Maar het verraste ons wel hoe het boek onder onze handen alsmaar dikker en dikker werd. We dachten eerst dat we voor de belangrijkste zaken aan honderd bladzijden wel genoeg zouden hebben. Maar gaandeweg bleken er toch meer haken en ogen aan vast te zitten waar we op in wilden gaan. Zo kwamen we uiteindelijk op bijna twee keer zo veel pagina's.

En hebben jullie ook iets van elkaar geleerd, tijdens het schrijven?
Grappig dat je daarnaar vraagt. Eerst hadden we alle hoofdstukken verdeeld. Dat bleek niet goed te werken. Suze is meer de redacteur die de grote lijnen bewaakt en die zorgt dat daarbinnen alles klopt. Streng en precies. Bij mij waaiert het alle kanten op. Ik kom met heel veel tekst waarvan je de helft weg moet gooien. Reuze creatief. Toen we dat van elkaar in de gaten hadden, hebben we in plaats van verticaal de hoofdstukken te verdelen, een horizontale verdeling gemaakt waarin we elk hoofdstuk om beurten onder handen namen, in verschillende stadia van denken en schrijven. Dat hoort ook bij Het Nieuwe Werken, dat je uitvogelt wie wat leuk vindt om te doen en dat je op basis daarvan de taken verdeelt.

Hoe gaan jullie hier nu mee verder?
We hebben er al bij een aantal bedrijven praatjes over gehouden. Een boek is nu eenmaal niet voor iedereen het meest geschikte medium om een boodschap tot zich te nemen. We zouden er wel verder het land mee in willen. Workshops geven, masterclasses, dat soort dingen. Om organisaties aan te sporen meer bottom-up te worden, en om medewerkers te helpen daar dan hun weg in te vinden.

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden