Het is zaak om bijdragen toegankelijker te maken. Makkelijker te maken. Door de mogelijkheden te laten zien. Mogelijkheden in alle kleuren en geuren, klein en groot, binnen tal van thema’s. Zoveel en divers dat de kans minimaal wordt dat jij je niet in een van die mogelijkheden herkent en denkt: hé, dat kan ik ook. Dat wil ik ook. Dat ga ik doen! Er is geen gebrek aan idealen in de wereld: er is een gebrek aan durf om een beginnetje te maken en misschien wel een gebrek aan geloof dat het ook daadwerkelijk zin heeft en dat ook jij een enorm verschil kunt maken.
Vijf fasen
Vrijwel iedereen gaat vroeg of laat een zelfde proces door: van wakker worden (bewuster worden), via een beginnetje maken (onze natuurlijke neiging is om het nog even uit te stellen; we ervaren het vaak als spannend om een eerste stap te zetten), via hulp vragen, via doorzetten als alles tegen lijkt te zitten tot uiteindelijk leren loslaten. Echt loslaten. Het idealenboek neemt de lezer mee langs deze vijf fasen, die voor de inmiddels ervaren veranderaar – tegenwoordig ook wel changemaker genoemd – een feest der herkenning zal zijn en voor de beginnende wereldverbeteraar vooral houvast biedt. Want je bent niet de enige en je staat er sowieso niet alleen voor als je je leven door idealen laat leiden.
Het idealenboek laat zien dat druppels op een gloeiende plaat niet bestaan. Dat zijn teksten van cynici die niet in staat zijn om uit te zoomen en het geheel te aanschouwen, de beweging die in gang wordt gezet door alle kleine mooie gebaren bij elkaar. Elke dag weer.
Transitie
We bevinden ons als mensheid in een enorme transitie die bovendien vraagt om een net zo groot gevoel van urgentie. Maar dat besef, dat bewustzijn is er nog niet overal en bij iedereen. Omdat we de directe gevolgen nog onvoldoende ervaren en omdat we het zo moeilijk vinden om onze levensstijl aan te passen. Zeker als niet iedereen dat tegelijk doet. Dat maakt het extra uitdagend om het gesprek met elkaar op een zorgvuldige manier te voeren. Je kunt elkaars verandertempo immers niet dicteren, maar tegelijkertijd wacht de aarde niet tot iedereen wakker is.
Inspireren en voorleven
De enige weg die vooruitgang biedt zit ‘m in minder preken en moraliseren en meer inspireren en voorleven. Zodat we allemaal leren de lat telkens iets hoger te leggen, in onze persoonlijke levens en zeker ook in de organisaties waar we werken, of we nu de rol van werkgever of werknemer hebben: onze ‘circle of (positive) influence’ kunnen we telkens weer een stukje oprekken als we willen.
Als je de wereld wilt veranderen moet je zelf veranderen. Want je redt de wereld niet door zelf op te branden als gevolg van frustratie of cynisme, noch met de neiging anderen te willen veranderen.
Hoop en optimisme zijn daarom cruciaal. En ook al was gisteren beter: nu is altijd hét ideale en meest haalbare moment om in beweging te komen.
De verhalen in Het idealenboek reiken van Vancouver tot Mumbai en maken één ding duidelijk: iedereen kan het, als je maar wil.
Over Marnix Geus
Marnix Geus nam in 2017 afscheid van de pr-wereld en startte The Present Movement, een brede beweging van mensen die zich hard maken voor meer medemenselijkheid en (gelijk)waardigheid. Met deze en andere initiatieven is Marnix een sleutelfiguur tussen traditionele bedrijven en sociale en duurzame initiatieven en helpt hij mensen en bedrijven om hun idealen te verwezenlijken.