OnlineMagazine
Platform voor business professionals
interview
Inkoop en logistiek
‘Werken met logistiek’ van Hessel Visser en Muriël van Alphen beleefde 9 edities, steeds bijgewerkt naar de eisen van de tijd. Het boek is een begrip bij studenten, maar ook in de beroepspraktijk wordt het veel gebruikt. We spraken Visser en Van Alphen over 30 jaar logistiek, de huidige stand van zaken en over waarom de klant op steeds meer plekken in het proces opduikt.
Nieuwste artikelen Alle artikelen
nieuws
Marketing
11 oktober 2024
Karin de Zwaan
2-3 minuten leestijd
Zet 14 november 2024 alvast in je agenda, want de Marketingliteratuurprijs komt er weer aan! Dit jaarlijks hoogtepunt, georganiseerd door Platform Innovatie in Marketing (PIM), is dé plek waar de meest toonaangevende marketingdenkers samenkomen. Vandaag zijn de genomineerden bekend gemaakt door PIM.
interview
Algemeen management
11 oktober 2024
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Na bijna 25 jaar komt productiviteitsgoeroe David Allen met een vervolg op zijn bestseller Getting Things Done. Met ‘Team – Getting Things Done met Anderen’ hoopt hij mensen onder meer te behoeden voor een burn-out. ‘Zodra we gaan samenwerken neemt de complexiteit exponentieel toe.’
preview
Marketing
11 oktober 2024
Lisa van Noorden
3-5 minuten leestijd
Toen ik begon met het schrijven van ‘De Mondriaan van Marketing’, had ik één doel voor ogen: marketeers en creatieven helpen om de brave, voorspelbare communicatiepatronen te doorbreken. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel communicatie blijft écht hangen?
recensie
Coaching en trainen
10 oktober 2024
Servaas Vrijburg
2-3 minuten leestijd
‘Boost je leiderschap!’ is het boek dat Margaretha Noordanus begin dit jaar het licht heeft laten zien. Een flinke bevalling, zo laat ze weten, maar het resultaat mag er zijn. Het is een heerlijk zelfhulpboek waarin je op een veilige manier kunt werken aan je persoonlijk leiderschap.
achtergrond
IT-management / ICT
10 oktober 2024
Bertrand Weegenaar
5-7 minuten leestijd
Het begon vaak met een vlag aan de horizon. De mensen op de schepen kwamen doorgaans niet met de beste intenties. Al duizenden jaren werden er gebieden veroverd en oorspronkelijke bewoners verjaagd, tot slaaf gemaakt of vermoord.
preview
Leiderschap
10 oktober 2024
Dirk Jan Versluis
3-4 minuten leestijd
‘De Zeven Pijlers van krachtige innerlijke ontwikkeling’ van psycholoog Dirk Jan Versluis gaat over trauma, leiderschap en ondernemerschap. Ondanks alle aandacht voor trauma is dat niet de meest gebruikelijke combinatie. Waarom dan toch dit boek? Volgens de auteur omdat een echt integrale aanpak onze persoonlijke en ook zakelijke ontwikkeling naar een veel hoger plan kan brengen.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Recensies Alle Recensies
recensie
Psychologie
10 oktober 2024
Rudy Kor
2-3 minuten leestijd
‘O nee dit gaat over mij’ is voor mensen die geïnteresseerd zijn wat ons beweegt en hoe we met elkaar omgaan. Roos Vonk richt zich in haar boek weliswaar niet specifiek op managers, maar er valt voor hen ook uit het boek te leren. Roos Vonk beschrijft menselijke strubbelingen, vaak met een beknopte wetenschappelijke toelichting.
recensie
Leiderschap
9 oktober 2024
Ward Grootens
3-4 minuten leestijd
‘Het pad van de leider ’ van Jeroen Offermans gaat over leiderschapsontwikkeling op identiteitsniveau. Hoewel het boek geen nieuwe theorieën introduceert, onderscheidt het zich door de manier waarop bestaande ideeën zijn samengebracht en uitgelegd.
recensie
Algemeen management
9 oktober 2024
Nico de Leeuw
3-4 minuten leestijd
‘Just fall forward’ is een verbazingwekkend, en tegelijkertijd herkenbaar verhaal. Dolf Kos begon zijn carrière vol energie en vastberadenheid om het verschil te maken als ondernemer.
Interviews Alle Interviews
Interview
IT-management / ICT
4 oktober 2024
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Digitalisering rukt steeds verder op. Dat biedt ons legio mogelijkheden, maar zorgt ook voor meer bedreigingen. En dus moeten we vaker en beter stilstaan bij de ethiek rond digitalisering, constateert IT-architect Danny Greefhorst in ‘Kritisch denken over digitalisering’, dat hij schreef met vakgenoten Theo Theunissen en Peter Beijer.
Interview
Organisatiekunde
2 oktober 2024
Bert Peene
9-12 minuten leestijd
‘Organisatievraagstukken worden vaak vanuit een geïndividualiseerd perspectief aangepakt. Dan zie je de patronen niet meer’, zegt Odette Moeskops, in ons gesprek over ‘Vanzelfzwijgend’. In dat boek kijkt Moeskops met systemische bril naar organisaties. Op zoek naar waarover niet altijd gesproken wordt, maar er onbewust wel is: de emotionele logica van organisatiepatronen.
Interview
Algemeen management
30 september 2024
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
André van Straten heeft een duidelijke visie op creativiteit: met training en doorzettingsvermogen kunnen we allemaal onze creatieve talenten beter benutten. En die creativiteit is meer dan nodig bij bedrijven en de overheid, juist nu in dit digitale tijdperk. Hij schreef er een boek over: ‘De creatieve revolutie’.
Podcasts Alle Podcasts
podcast
Algemeen management
3 oktober 2024
Sven Gall
2-3 minuten leestijd
In het boek 'Neuromanagement' leer je hoe je de dopamine van medewerkers en van jezelf op een juiste wijze in kunt zetten om de doelen van de organisatie te realiseren. In deze aflevering van de Boekenpraktijk is Sven Gall te gast, hij legt uit hoe je met kennis van het brein het werken in een organisatie beter kan begrijpen én wat jij als manager kan doen om jouw mensen te motiveren.
podcast
Strategisch management
19 september 2024
Bas Kodden
2-3 minuten leestijd
Hoe kan je optimale prestaties, creativiteit en initiatief stimuleren en benutten? Leiderschapscoach en managementwetenschapper Bas Kodden schrijft in zijn nieuwe boek, Rebelleren moet je faciliteren, dat rebellen en onaangepasten hiervoor een sleutelrol kunnen spelen in de organisatie. In deze aflevering van De Boekenpraktijk vertelt hij over de verschillende soorten rebellen en zijn ergernis over de Nederlandse zesjescultuur.
podcast
Organisatiekunde
5 september 2024
Odette Moeskops
2-3 minuten leestijd
Het nieuwe boek van organisatieadviseur Odette Moeskops, 'Vanzelfzwijgend', gaat over een minder belichte kant van systeemdynamiek: de impact van emoties op wat vastzit in organisatiepatronen. Een methodisch boek waaraan we in deze aflevering van De Boekenpraktijk een praktische invulling geven. Een gesprek over emoties, relaties en Jan die met te veel woede op het werk zit.
Previews Alle Previews
preview
Mens en maatschappij
9 oktober 2024
Nisa Ertugrul, Ilse Hofman en Febe Deden
2-3 minuten leestijd
In de drukke zorgsector worden zorgverleners dagelijks geconfronteerd met uitdagingen. Terwijl ze hun best doen om levens te redden en de gezondheid van hun patiënten te waarborgen, wordt er vaak weinig aandacht besteed aan hun eigen emoties en mentaal welzijn. ‘Als de dokter huilt’ is ontstaan vanuit een wens om de menselijke kant van het werk van zorgverleners te belichten.
preview
Leiderschap
8 oktober 2024
Peter Wijnands
3-4 minuten leestijd
Is het vuur van bevlogenheid bij jou en je medewerkers nog helder en krachtig, of is het inmiddels gereduceerd tot een sluimerend waakvlammetje? Hebben routines de controle overgenomen, en merk je dat je team vooral meedraait in plaats van actief bijdraagt?
preview
Communicatie en media
7 oktober 2024
Nathalie Van Renterghem
3-4 minuten leestijd
Ik speelde al een jaar of vijftien improvisatietheater voor ik ben nagegaan wat het woord betekent. Het zat nochtans overduidelijk al in de titel van dat geweldige improvisatie-programma op televisie dertig jaar geleden: Onvoorziene Omstandigheden.
Actueel Alles in Actueel
nieuws
Psychologie
23 september 2024
Marjan Maandag
2-3 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
nieuws
Psychologie
21 augustus 2024
Jeroen Ansink
3-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: De mentormindset en
nieuws
actueel
15 augustus 2024
Marjan Maandag
2-3 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van Meer Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
Opinie Alles in Opinie
column
Verandermanagement
8 oktober 2024
Kilian Bennebroek Gravenhorst
2-3 minuten leestijd
Denk je in voorstanders en tegenstanders, dan zie je ze overal, schrijft Kilian Bennebroek Gravenhorst. Hij verzorgt een aantal bijdragen voor Managementboek Magazine over hoe organisaties hun veranderambities realiseren. In deze eerste aflevering gaat hij in op Weerstand.
column
Psychologie
24 september 2024
Roos Vonk
3-5 minuten leestijd
Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie en auteur van onder meer ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’, verzorgt voor Managementboek Magazine een column over de belemmeringen van het ego, en hoe je die kunt overwinnen en tot persoonlijke groei kunt komen. In deze eerste aflevering gaat ze in op hoe je ego (ja, ook dat van jou) ervoor zorgt dat je niet het maximale haalt uit de feedback die je krijgt.
column
Verandermanagement
10 september 2024
Elleke van Gelder
4-5 minuten leestijd
Wie het weet mag het zeggen.... Maar wat zou er gebeuren als we niet de kennis, maar juist de twijfel en het niet weten centraal stellen? Dat is de vraag die Elleke van Gelder stelt in deze nieuwe column voor Managementboek Magazine.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Meest gelezen
Interview
Organisatiekunde
6 september 2024
Kim Buitenhuis
9-12 minuten leestijd
Organisatiesocioloog en filosoof Rogier Havelaar weet als geen ander hoe ingewikkeld én mooi de politieke arena in zowel bedrijven als overheden kan zijn. In ‘De nieuwe bestuurscultuur begint bij jou’ deelt hij inzichten waardoor deze arena verandert in een speeltuin, en geeft hij tips om jouw boodschap zo over te brengen dat de ander er niet omheen kan.
Interview
Ondernemen
27 september 2024
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Technisch bedrijfskundige Pieter Peelen helpt met zijn bedrijf Beter is Meer/ No Nonsancy mkb-bedrijven met groeien. Op basis van die ervaring en de wetenschap schreef hij het boek ‘Beter is meer’. Het gaat erover hoe je kan voorkomen dat je als groeiend bedrijf stil blijft staan als het tijd wordt om te gaan professionaliseren.
achtergrond
Personeelsmanagement
1 juli 2024
Cor Molenaar
4-5 minuten leestijd
Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.
column
Psychologie
24 september 2024
Roos Vonk
3-5 minuten leestijd
Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie en auteur van onder meer ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’, verzorgt voor Managementboek Magazine een column over de belemmeringen van het ego, en hoe je die kunt overwinnen en tot persoonlijke groei kunt komen. In deze eerste aflevering gaat ze in op hoe je ego (ja, ook dat van jou) ervoor zorgt dat je niet het maximale haalt uit de feedback die je krijgt.
Interview
Organisatiekunde
23 september 2024
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
Bij organisatieontwerp gaat het om structuur, de architectuur en de cultuur. Elk met eigen ontwerpprincipes en regels. Dat levert spanningen op, en hoe je daarmee omgaat lezen we in ‘Je zal er maar werken’ van Brechtje Kessener. We spreken Kessener over haar boek: ‘Pas als je de spanningen in het ontwerp begrijpt, kun je een betere organisatie ontwerpen.’