Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De oplossingenmachine

Van moeten naar willen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789024457717
Voormalig top 100Totaal 191 dagen
Verkooppositie 4449Hoogste positie: 26
Direct te downloaden

Samenvatting

Hoe komt het dat we zoveel lijken te moeten, terwijl willen zoveel krachtiger is? We geloven allemaal in intrinsieke motivatie en het geven van ruimte en vertrouwen. Maar onbedoeld creëren we samen vaak juist het tegenovergestelde. Hoe kan dat toch?

In dit boek zijn Wouter Hart en Thom Verheggen een belangrijke oorzaak op het spoor: De Oplossingenmachine. Die zit in ieder van ons en is overal aanwezig. Die doet verborgen of duidelijk zichtbaar haar werk, is verschrikkelijk aantrekkelijk, maar leidt precies tot wat we eigenlijk níet willen ...

Laat je meenemen in de wereld van aapjes op schouders en beren op de weg. Van de kracht van vragen en het verhogen van drempels. Van opgroeiende kinderen als genadeloze spiegel en het prachtige principe van psychologisch eigenaarschap.

Een boek vol kleine verhaaltjes en de lessen die daarin schuilgaan over het geven en nemen van verantwoordelijkheid. Over moeten en willen. Op ons werk en thuis.

Specificaties

ISBN13:9789024457717
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:152
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:3-3-2023
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
De oplossingenmachine - ‘Drukt je met de neus op de feiten’
Elly Stroo Cloeck | 25 augustus 2023
Verzin geen oplossingen voor een ander, maar help de ander zijn/haar eigen oplossing te vinden, is de boodschap van ‘De oplossingenmachine’ van Wouter Hart en Thom Verheggen. Dat geldt voor je jonge dochter, en voor je collega op het werk. Dit fijne, grappige boek drukt je weer eens met je neus op de feiten: je wéét dat wel, maar doet het toch. Wees geen oplossingenmachine!
Lees verder
recensie
De oplossingenmachine - Enorm krachtige handreiking
Roy van den Anker | 10 augustus 2023
Een probleem aan de kaak stellen en een oplossing aanreiken voor een aloude bron van frustratie. En tegelijk een beeld geven van een andere manier van managen die beter past bij de wereld van nu. Het is knap wanneer je dat voor elkaar krijgt. Wouter Hart en Thom Verheggen doen dat in ‘De Oplossingenmachine’ ook nog eens op zo’n manier dat je het in één ruk wilt uitlezen.
Lees verder
recensie
De Oplossingenmachine - Laat zien hoe het anders kan
Frank van Kuijck | 11 april 2023
Wouter Hart en Thom Verheggen maken in De Oplossingenmachine duidelijk dat het bieden van oplossingen aan de ander vaak leidt tot conflicten, luiheid en/of het afnemen van zelfstandigheid en eigenaarschap. In een vlot geschreven boek met tal van praktijkvoorbeelden maken Hart en Verheggen duidelijk hoe het anders kan.
Lees verder
recensie
De oplossingenmachine - ‘Dit boek is weer een pareltje’
Jan Hoogstra | 31 maart 2023
Verantwoordelijkheid nemen, zelfsturende teams, het zijn allemaal termen van de afgelopen jaren. De vorige boeken van Wouter Hart gingen daar ook al over. Nu is zijn nieuwe boek ‘De oplossingenmachine - Van moeten naar willen’ uit, geschreven samen met Thom Verheggen. In dit boek gaat het ook over het leggen van de verantwoordelijkheid waar die hoort, en zelf geen oplossingenmachine worden... 
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

interview
Hoe oplossingen het grootste probleem kunnen zijn
Hans van der Klis 17 april 2023 Als we intrinsieke motivatie, eigenaarschap, plezier en willen zo belangrijk vinden, waarom zijn we dan altijd geneigd zelf de regie te nemen? In hun nieuwe boek ‘De oplossingenmachine’ maken Wouter Hart en Thom Verheggen duidelijk wat onze oplossingen en goedbedoelde adviezen bij anderen teweeg brengen. ‘De oplossingenmachine bevestigt voortdurend zijn eigen noodzaak.’
video
Oplossingen bieden werkt niet altijd goed
Karin de Zwaan 4 april 2023 We geloven allemaal in intrinsieke motivatie en het geven van ruimte en vertrouwen. Maar onbedoeld creëren we samen vaak juist het tegenovergestelde. Volgens auteurs Wouter Hart en Thom Verheggen kunnen we de schuld geven aan De Oplossingenmachine. Zij zijn samen te gast bij Ronnie Overgoor van 7DTV om dit uit te leggen.

Over Wouter Hart

Wouter Hart is oprichter/adviseur van Verdraaide Organisaties, schrijver en spreker. Hij is voortdurend op zoek naar patronen die kunnen helpen dichter bij de bedoeling te werken en te leven. Hij studeerde Culturele Maatschappelijke Vorming en is vanuit deze creatieve, niet bedrijfskundige achtergrond op zoek naar nieuwe principes binnen het organiseren en leiding geven. Hij publiceert sinds 2002 regelmatig over zijn zoektocht naar de mythe van beheersbaarheid en het maximaliseren van de persoonlijke effectiviteit van mensen.

Andere boeken door Wouter Hart

Over Thom Verheggen

Thom Verheggen, De Ontmanager, is auteur van Ontmanagen voor managers (elke dag werken aan je eigen overbodigheid) en mede-auteur van De Oplossingenmachine (van moeten naar willen).  Tegenwoordig helpt hij organisaties met lezingen, trainingen en materialen bij thema's als eigenaarschap en het werken vanuit de bedoeling.

Andere boeken door Thom Verheggen

Inhoudsopgave

Inleiding

I Een klein patroon met grote gevolgen
1 Even voorstellen: de oplossingenmachine
2 Vier bijeffecten
3 De vele gezichten van de oplossingenmachine

II De oplossing of het probleem?
4 Een experiment op het werk
5 Geef niet de oplossing, geef het probleem
6 Leve de oplossingen!

III De bijeffecten verder verkend
7 Bijeffect 1: het gevoel iets te moeten
8 Bijeffect 2: het eigen kompas wordt uitgezet
9 Bijeffect 3: tegengestelde belangen verschijnen
10 Bijeffect 4: het werkelijke vraagstuk verdwijnt uit beeld

IV Hoe hou ik zelf de oplossingenmachine in stand?
11 Vier rollen die de oplossingenmachine versterken
12 Brave Hendrik
13 Calimero
14 De Oppakker
15 De Afpakker

V Op zoek naar het willen
16 Wie voelt het probleem?
17 De stappen van moeten en willen
18 Zeven tips om voorbij de oplossing te komen

VI Hoe kunnen we wél helpen?
19 De kunst van het vragen
20 Niveaus van het sturen
21 Niet te veel, maar wel genoeg

VII Uitzoomen
22 Op zoek naar patronen
23 De kracht van het verhaal
24 Hoe stevig sta je als het spannend wordt?

Slotwoord
Over de auteurs en over het boek

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De oplossingenmachine