
Lees verder
Madhumita Murgia is de eerste AI-editor van de Financial Times en schrijft al meer dan tien jaar over kunstmatige intelligentie voor Wired en de FT. Ze is geboren en getoegen in India en volgde een opleiding tot immunoloog in het Verenigd Koninkrijk. Ze is co-host van de podcastserie Tech Tonic.
Meer over Madhumita MurgiaTechnologie die kinderen bestempelt als toekomstige criminelen. Een app die medische diagnoses stelt. Een chatbot die journalisten overbodig dreigt te maken. De stormachtige opkomst van kunstmatige intelligentie verandert de levens van normale mensen ingrijpend.
In dit boek laat journaliste Madhumita Murgia zien hoe afhankelijk we al zijn van deze nieuwe technologie, die vaak schrikbarend onbestuurbaar en oncontroleerbaar is. Buiten de veilige enclave van Silicon Valley leidt ai tot uitbuiting, discriminatie en ongelijkheid, vooral bij kwetsbare groepen. Wat betekent het om te leven in een wereld die in toenemende mate bestuurd en bepaald wordt door machines?
Murgia toont hoe onze (morele) zeggenschap over het leven dat we willen leiden ons ontnomen wordt – en hoe we daarmee alles verliezen wat ons tot mens maakt. In de schaduw van ai is niet alleen een uiterst relevant boek over de grootste maatschappelijke transformatie van onze tijd, maar ook een urgente call to action om onze menselijkheid te beschermen.
artificial intelligence kunstmatige intelligentie maatschappij datakolonialisme surveillancekapitalisme surveillance gezichtsherkenning ethiek big tech deepfakes privacy generatieve ai algoritmes ongelijkheid digitale discriminatie toekomst discriminatie data-economie gig economy dataprivacy machtsconcentratie cookies autonomie technologie voorspellende analyses transparantie algoritmetoezicht marginalisatie digitale welvaartsstaat data-labelling black box bias in ai verantwoordelijkheid digitaal activisme technologie-ethiek profiling menselijke waardigheid creatieve industrie chatgpt technologieregulering internet automatisering datawerkers computervisie datahandel gezondheidszorg menselijke controle auteursrecht technologische soevereiniteit machinelearning algoritmeveermogen digitale identiteit verantwoorde ai criminaliteitsvoorspelling arbeidsmarkt technologiekritiek techno-optimisme digitale rechten sociale rechtvaardigheid digitale kloof mensenrechten platformeconomie regulering
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books